Yeni bir araştırma, erkeklerin kadınlardan daha fazla et yediğini gösteriyor. Bilim dergisi “Nature Scientific Reports”ta yayımlanan makalede, bu konuda cinsiyet farkının evrensel olduğu ve daha gelişmiş ülkelerde daha belirginleştiği belirtildi.
‘Biraz az yesinler’
Bulgular, erkeklerle kadınların beslenmelerinde seçim yapma konusunda finansal özgürlüğe sahip olduklarında birbirinden çok uzaklaştıklarını, erkeklerin daha fazla et yediğini ortaya çıkardı.
Illinois Üniversitesi’nin araştırmasına göre, gezegeni ısıtan küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 20’si hayvan bazlı gıdadan kaynaklanıyor. Yeni raporun arkasındaki araştırmacılar, bulgularının insanları daha az et ve süt ürünleri yemeye ikna etme çabalarına destek olabileceğini düşünüyor.
Zürih Üniversitesi’nde psikoloji profesörü Christopher Hopwood, “Erkeklerde et tüketimini azaltmak için yapılabilecek her şeyin iklime daha büyük faydası olacak” dedi.
‘Nedeni avcılık olabilir’
Bilim insanları erkeklerin neden daha fazla et yemeye eğilimli olduğunu iki şekilde açıklıyor. Birincisi, evrim sürecinde kadınların hormonal olarak farklılaşması ve hamileliği etkileyebilecek etlerden kaçınmaya programlanmış olması. İkincisi erkeklerin avcılıktan kaynaklanan tarihi geçmişleri. Tarihteki toplumlarda erkeklerin avcılık görevini üstlenmesi onları et proteinine bağımlı yapmış olabilir. Uzmanlar, erkeklerin avcı olduğu fikrinin kültürle iç içe olduğunu, bu toplumsal normların cinsiyet kimliğini erken yaşlardan itibaren şekillendirdiğini ve insanların tabaklarını da bu kalıba göre doldurduğunu söyledi.
Zengin ülkelerde fark daha belirgin
Araştırmacılar, dört kıtada 23 ülkede 28 binden fazla kişiye her gün ne kadar farklı türde yiyecek yediklerini sordu ve ardından her ülkede cinsiyet kimliğine göre ortalama kara hayvanı
tüketimini hesapladı. Üç istisna (Çin, Hindistan ve Endonezya) dışında, et tüketimindeki cinsiyet farklılıklarının, gelişmiş zengin ülkelerde daha yüksek olduğu anlaşıldı.