Eski Bakan yardımcısından Atatürk paylaşımı: Doğru bilinen yanlış
2 mins read

Eski Bakan yardımcısından Atatürk paylaşımı: Doğru bilinen yanlış

Diyanet İşleri Başkanlığı, milli bayramlarda yayınlanan Cuma hutbelerinde Atatürk’ün ismini anmamasıyla gündeme geliyor. Bu duruma tepki gösteren bir X kullanıcısı, “Bu ülkenin diyanet işleri bakanı derhal istifa etmelidir. 30 Ağustos ile Atatürk arasındaki bağlantıyı koparmaya çalışan kimse Türk kanı taşıyor olamaz” tweeti paylaştı.

Tweete cevap veren Çevre ve Şehircilik eski Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Atatürk’ün imzasıyla yayınlanan belgeyi paylaştı. Birpınar’ın Atatürk’ün kendi ismini Cuma hutbelerinde yasaklattığı yönünde paylaşılan belgeyi yayınlaması Odatv’nin dikkatinden kaçmadı.

O BELGENİN YANLIŞ BİLİNEN HİKAYESİ

Çevre ve Şehircilik eski Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar’ın Atatürk’ün Cuma hutbelerinde isminin anılmasını yasakladığı olarak dolaşımda olan belge aslında halifeliğin kaldırılmasıyla ilgili.

Osmanlı’dan Cuma hutbelerinde halifenin adı zikredilerek dua edilirdi. Halifelik, 3 Mart 1924 yılında kaldırıldı. Yıllardır sosyal medyada dolaşımda olan 5 Mart 1924 tarihli ve Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan belgede olmayan halife adına dua okutulmasına da son veriliyor.

Söz konusu belgede ise “Ba’demâ hutbelerde ism zikr edilmeksizin ‘millet ve Cumhuriyet’in selâmet ve sa’âdetine” du’â edilmesi takarrus etmiş ve bu karârun bi’il-cümle vilâyete tebliği dâhiliye vekâletine havâle edilmiştir” ifadelerini taşımakla beraber belgede Atatürk’ün ismi yer almamakta. Öte yandan tarihçi Sinan Meydan, söz konusu belgeyi kanıtlayan bir diğer Cumhuriyet arşivi belgesini Saygı Öztürk’e yaptığı açıklamada şu sözlerle yayınlıyor;

“7 Mart 1924 tarihli bir başka belgede de ‘Halifenin durumu ve halifelik makamının kaldırılması dolayısıyla hutbelerde millet ve Cumhuriyet’in selamet ve saadetine dair dua edilmesi” isteniyor. Yani Diyanet İşleri Başkanı’nın iddia ettiği gibi konunun Atatürk’le ilgisi yok. Konu kaldırılan halifelikle yani Abdülmecit Efendi ile ilgili”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir